Nieuwe Europese norm voor isolerende beglazing

In augustus 2018 werd de Europese norm NBN EN 1279-1 gepubliceerd voor isolerende beglazing. Deze norm geeft een overzicht van de voorwaarden om de visuele kwaliteit van een isolerende beglazing te beoordelen.

Ze geeft duidelijk aan wat de te hanteren beoordelingsvoorwaarden zijn en hoe u het glas op fouten of krassen dient te bekijken:

  • in doorzicht en niet in reflectie
  • zonder markering van fouten
  • vanop een afstand van 3m
  • zo loodrecht als mogelijk
  • max 1 min / m²
  • belichting met een diffuus daglicht en geen direct zonlicht of kunstlicht.

Bij deze beoordeling wordt de isolerende beglazing in drie zones opgedeeld en worden er per zone toelaatbare puntfouten alsook lijnfouten (o.a. krassen) aangegeven in functie van de oppervlakte van de beglazing.

Specificatie van de beoordelingszones in een isolerende beglazing volgens NBN EN 1279-1.

Onderstaande tabel beschrijft de maximale lengte van waargenomen individuele lijnfouten alsook de gecumuleerde lengte van de waargenomen lijnfouten voor een dubbele beglazing. Haarfijne krassen worden toegelaten indien ze geen cluster vormen.

ZoneIndividuele lengte (mm)Totaal van de individuele lengte (mm)
RGeen beperking
E≤30≤90
M≤15≤45

Maximale lengte van waargenomen individuele lijnfouten en gecumuleerde lengte van de waargenomen lijnfouten voor een dubbele beglazing.

Om de aannemer en de architect te helpen, voorziet de Normen-Antenne Toleranties en uitzicht (EYE Precision) een handig overzicht van de toleranties opgedeeld in verschillende onderwerpen in de rubrieken Ruwbouw en Afwerking met verwijzing naar de desbetreffende normen en geeft ze aan welke meetmethode daarbij wordt gehanteerd.

Bron: wtcb.be

Allglas Walschaerts

Gestellei 34
2820 Bonheiden

Tel: 015 20 46 03
Fax: 015 20 03 02

info@allglas.be

Openingsuren

maandag tem. donderdag
8u – 12u en 13u – 17u30
vrijdag
8u – 12u en 13u – 16u (afhalingen tot 17u)
zater- zon- en feestdagen
gesloten