Welk type glas kies je het best voor jouw ramen en deuren?

Nieuwbouw, verbouwing, glasrenovatie,… All-Glas Walschaerts plaatst en vervangt glas in nieuwe of bestaande ramen, deuren, velux, etc…

Maar, welk type beglazing is geschikt voor jouw woning? Moet jouw glas voorzien zijn van extra functies en welke functies bestaan er zo allemaal? Wij helpen je graag een stap verder in jouw zoektocht naar het meest geschikte glas voor jouw woning.

Waarop moet je letten bij de keuze van je isolatieglas?

Wooncomfort… daar draait het allemaal om. Lekker warm in de winter en fris in de zomer. Maar daar is niet alles mee gezegd. Woon je in een drukke omgeving, dan heb je misschien ook wel akoestisch verbeterde of geluidswerende beglazing nodig. Of hecht je heel wat belang aan je privacy? Ook de veiligheid van jezelf en je familie is belangrijk, zowel naar doorvalrisico als naar inbraakbeveiliging. We zetten het allemaal voor je op een rijtje.

  • Eerst en vooral dien je rekening te houden met de thermische isolatie. De warmte-isolatie of thermische isolatie is de eigenschap van glas die ervoor zorgt dat de overdracht van thermische energie (warmte) tussen de twee zijden van het materiaal tot een minimum beperkt wordt. Met andere woorden: in de winter de warmte binnen houden en in de zomer de warmte zoveel mogelijk buiten houden.
    De thermische isolatie van glas (Ug-waarde, U-waarde of K-waarde) geeft weer hoeveel warmte er verloren gaat per vierkante meter bij een temperatuurverschil van 1°C. Deze waarde wordt uitgedrukt in W/m²K. Hoe lager deze waarde, hoe beter de beglazing isoleert.
  • Naast de thermische isolatie is ook de zonnefactor van groot belang. De zonnefactor is de eigenschap van glas die bepaalt hoeveel procent zonnewarmte er binnenkomt door de invallende zonnestraling. Deze zontoetredingsfactor (ZTA) wordt uitgedrukt in percentage en benoemd als de g-waarde van glas. Hoe lager de g-waarde, hoe beter de zonnewarmte wordt tegengehouden.
  • Ook de lichteigenschappen dragen enorm bij aan het wooncomfort. De lichttransmissie (LTA) is de hoeveelheid licht die door het glas doorgelaten wordt. Net zoals de ZTA wordt ook de LTA uitgedrukt in percentage. De lichttransmissie is afhankelijk van de glasdikte of glasmassa. Hoe dikker het glas, hoe minder licht er doorgelaten wordt. Naast de glasmassa heeft ook de gekozen thermische (al dan niet zonwerende) coating invloed op de lichttransmissie.
  • Wil je echt voor wooncomfort gaan, dan bekijk je best ook even de geluidseigenschappen van glas erop na. De akoestische waarde van glas wordt uitgedrukt in dB (decibel) volgens de akoestische verzwakkingsindex Rw, gecorrigeerd door twee termen C en Ctr. De duiding hiervoor is Rw (C;Ctr) waarbij Rw de algemene akoestische waarde is, C een correctie op deze akoestische waarde in de hoge frequenties en Ctr (tr = traffic) een correctie in de lage frequenties. Hoe hoger de akoestische verzwakkingsindex, hoe minder geluid het glas doorlaat. Dit werkt uiteraard in beide richtingen.
  • Wooncomfort is ook veiligheid. In de huidige architectuur wordt steeds vaker gebruik gemaakt van grote glaspartijen. De norm NBN S 23-002 schrijft voor dat alle beglazing die zich lager dan 90cm van de vloerpas bevindt, moet voorzien worden in veiligheidsglas. Veiligheidsglas is voorzien van een veiligheidsfolie waardoor zowel doorvalrisico als risico op verwonding beperkt wordt. Veiligheidsglas beschermt jou en jouw familie niet alleen tegen het naar beneden vallen maar dus ook tegen verwondingen bij glasbreuk. Gelaagd glas is ontzettend sterk en is bijgevolg ook extra inbraakwerend. Dankzij de veiligheidsfolie zal een inbreker minder snel met een steen, hamer of dergelijke naar binnen kunnen komen. De ruit zal uiteraard wel beschadigd zijn, maar alles blijft netjes op zijn plaats zitten. Hoe meer PVB folies er tussen het glas zitten, hoe sterker het veiligheidsglas.

Welke beglazing heeft de beste isolatiewaarde?

  • Dubbelglas Dubbelglas of in de volksmond ’thermopane’ bestaat uit twee glasbladen die van elkaar gescheiden zijn door middel van een luchtspouw. De thermische isolatie van dubbelglas is afhankelijk van de breedte van deze luchtspouw maar situeert zich meestal rond de 2,9 W/m²K. Hoewel dubbelglas momenteel nog de minimum vereiste is voor wat betreft buitenschrijnwerk, schrijven de normen voor dat hoogrendementsglas een maximale U-waarde van 1,1 W/m²K mag hebben. Dit betekent dat er zowel bij nieuwbouw als verbouwingen geen dubbelglas meer geplaatst wordt en alleen nog hoogrendementsglas.
  • Hoogrendementsglas dubbel Hoogrendementsglas of superisolerend dubbel glas bestaat, net zoals dubbelglas, uit twee glasbladen die van elkaar gescheiden zijn door een spouw, maar deze keer gevuld met een edelgas. Daarnaast wordt één van de glasbladen voorzien van een isolerende coating. Heel wat hedendaagse woningen zijn momenteel al voorzien van superisolerend dubbel glas met een U-waarde van 1,1 W/m²K waarvan de meest recente al voorzien zijn van hoogrendementsglas met coating van K 1.0 W/m²K.
  • Drievoudig hoogrendementsglas Driedubbelglas bestaat uit drie glasbladen die van elkaar gescheiden zijn door twee spouwruimtes en heeft een nog betere isolatiewaarde dan dubbel hoogrendementsglas. Drievoudige beglazing haalt gemiddeld een U-waarde van 0.6 W/m²K en is dus uitermate geschikt voor lage energiewoningen. Door de samenstelling met drie glasbladen is driedubbelglas heel wat zwaarder dan dubbel hoogrendementsglas en bijgevolg minder geschikt voor renovaties.
  • Vacuüm glas FINEO by AGC FINEO is een vacuüm super-isolerende beglazing met uitzonderlijke thermische prestaties. Dankzij de vacuüm ruimte tussen de twee glasbladen haalt deze innovatieve beglazing een U-waarde van maar liefst 0.7 W/m²K. FINEO is niet alleen ultradun, maar ook ultralicht en beter geluidsdempend dan dubbel of drievoudig hoogrendementsglas.
Type glasU-waardeBinnentemperatuur glas*
Enkele beglazing5,8 W/m²K5,6°C
Dubbelglas2,9 W/m²K12,8°C
Dubbel hoogrendementsglas1,0 – 1,1 W/m²K17,3°C
Driedubbel hoogrendementsglas0,6 – 0,8 W/m²K18,5°C
FINEO vacuüm glas0,7 W/m²K18,15°C
* Temperatuur aan de binnenzijde van het glas, gemeten bij een buitentemperatuur van 0 °C en een binnentemperatuur van 20 °C.

Hoe zonwerend is zonwerende beglazing?

Of je nu kiest voor dubbel hoogrendementsglas, driedubbel hoogrendementsglas of FINEO vacuüm glas… je kan deze steeds combineren met een zonwerende functie. Zonwerende beglazing helpt de zontoetredingsfactor zo laag mogelijk te houden. Hoe lager de factor, hoe minder zonnewarmte er naar binnen komt.

Er bestaan verschillende soorten zonwerende coatings op de markt en deze gaan allen gepaard met hun eigen specifieke zontoetredingsfactor en lichttransmissie. In de regel geldt meestal: hoe meer zonwerend, hoe minder lichtdoorlaat.

Het ‘instapmodel’ van de zonwerende beglazing wordt ook wel eens het 4-seizoensglas genoemd. Dit glas is in de zomer zonwerend genoeg om de meeste warmte buiten te houden, maar laat op een zonnige winterdag nog net genoeg zonnewarmte binnen om ook hiervan te kunnen genieten. Deze beglazing laat gemiddeld 70% licht door en 40% zonnestraling.

Echt zonwerende beglazing is heel wat beter zonwerend dan 4-seizoensglas maar heeft bijgevolg een iets minder heldere uitstraling. Deze beglazing zal in de zomer ook bij extreme warmte voldoende zonnestraling buiten houden, maar laat in de winter amper een lichte gloed door. Zonwerende beglazing heb je in neutrale kleur, maar ook in donker of zelfs spiegelend. Alles is afhankelijk van de gekozen zonwerende coating. Lichtdoorlaat varieert van ongeveer 60% tot 40% en zontoetreding van 35% tot 25%.

Laat je steeds voldoende adviseren en aarzel niet stalen te bekijken van de verschillende coatings.

Glas en akoestiek

We wonen met z’n allen steeds dichter bij elkaar en het verkeer wordt alsmaar drukker. Comfort in huis heeft de dag vandaag niet alleen meer te maken met temperatuur en luchtkwaliteit. Ook geluidsisolatie speelt meer en meer een belangrijke rol. Het zal dan ook niemand verbazen dat er steeds meer en meer geopteerd wordt voor een goed akoestisch geïsoleerde woning.

Geluid is een complex gegeven. In principe is geluid de (hoorbare) waarneming van een verandering in de luchtdruk. Vanuit een geluidsbron verspreidt het geluid zich door de lucht in de vorm van golven die zich laten karakteriseren door sterkte en frequentie. De sterkte van het geluid wordt bepaald door de hoogte van de golven, de frequentie is het aantal golven per seconde. Om geluidssterkte te kunnen karakteriseren wordt gebruik gemaakt van decibels (dB). Deze waardes worden ook gebruikt om de benodigde geluidsisolatie te bepalen.

De akoestische prestatie van glas is afhankelijk van verschillende factoren. In het algemeen geldt de regel: ‘hoe dikker het glas, hoe beter de akoestische isolatie’. De keuze van dikkere glasbladen is daarom een eerste stap, maar is niet altijd voldoende. Het is aanbevolen om extra maatregelen te treffen, zoals daar zijn:

  • Vervanging van glasblad door een blad gelaagd glas met veiligheidsfolie;
  • Vervanging van glasblad door een blad gelaagd glas met akoestische veiligheidsfolie;
  • Asymmetrische dubbele beglazing voorzien in plaats van symmetrische dubbele beglazing;
  • Asymmetrische dubbele beglazing met gelaagd glas met veiligheidsfolie;
  • Asymmetrische dubbele beglazing met gelaagd glas met akoestische veiligheidsfolie;
  • Spouw aanpassen.

Elk van deze technieken hebben invloed op de akoestische waarde van (isolatie)glas en kunnen in combinatie behoorlijk hoge akoestische waardes bereiken. Laat u bij uw keuze van het glas steeds door uw glashandel adviseren.

Enkele voorbeelden van types beglazing met hun bijhorende akoestische waarde vind je in de tabel hieronder.

Type glasGlassamenstelling
/*/ = spouwbreedte
Akoestische waarde
Rw (C;Ctr)
Dubbele beglazing4 mm /15/ 4 mm30 (-1;-4) dB
Dubbele beglazing6 mm /15/ 6 mm32 (-1;-3) dB
Dubbele beglazing6 mm /15/ 4 mm36 (-1;-5) dB
Dubbele beglazing 1 zijde gelaagd4 mm /15/ 44.237 (-2;-6) dB
Dubbele beglazing 1 zijde gelaagd6 mm /15/ 55.239 (-1;-4) dB
Dubbele beglazing 2 zijdes gelaagd44.2 /15/ 33.239 (-1;-5) dB
Dubbele beglazing 2 zijdes gelaagd66.2 /15/ 55.242 (-1;-4) dB
Drievoudige beglazing4 mm /12/ 4 mm /12/ 4 mm33 (-2;-6) dB
Drievoudige beglazing6 mm /12/ 6 mm /12/ 6 mm35 (-2;-6) dB
Drievoudige beglazing6 mm /15/ 4 mm /15/ 4 mm36 (-2;-7) dB
Drievoudige beglazing 1 zijde gelaagd4 mm /12/ 4 mm /12/ 33.236 (-1;-6) dB
Drievoudige beglazing 1 zijde gelaagd6 mm /15/ 4 mm /12/ 44.239 (-2;-7) dB
Drievoudige beglazing 2 zijdes gelaagd44.2 /12/ 6 mm /12/ 44.241 (-2;-8) dB
Drievoudige beglazing 2 zijdes gelaagd66.2 /16/ 6 mm /16/ 44.244 (-1;-5) dB
Dubbele beglazing 1 zijde geluidsdempend gelaagd4 mm /15/ 44.2 AK39 (-2;-5) dB
Dubbele beglazing 1 zijde geluidsdempend gelaagd6 mm /15/ 66.2 AK42 (-1;-5) dB
Drievoudige beglazing 1 zijde geluidsdempend gelaagd4 mm /12/ 4 mm /12/ 44.2 AK39 (-2;-7) dB
Drievoudige beglazing 1 zijde geluidsdempend gelaagd6 mm /12/ 4 mm /12/ 44.2 AK41 (-2;-8) dB

Veiligheidsglas in vele opzichten

De term veiligheidsglas is de algemene benaming voor glas dat het risico op verwondingen bij glasbreuk vermindert. Er zijn verschillende soorten veiligheidsglas en deze hebben elk hun eigen specificaties.

  • Gelaagd glas
    Gelaagd glas bestaat uit twee of meer op elkaar verlijmde glasplaten met daartussen één of meerdere transparante PVB-folies. Bij glasbreuk houden deze folies het glas samen en komen er dus geen scherven vrij. Dit verlaagt het risico op snijwonden. Ook bij doorvalbeveiliging vereist het glas PVB-folies.
    Naast deze persoonsbeschermende functie heeft gelaagd glas ook nog een inbraakwerende functie. Dankzij de veiligheidsfolie zal een inbreker minder snel met een steen, hamer of dergelijke naar binnen kunnen komen. De ruit zal uiteraard wel beschadigd zijn, maar alles blijft netjes op zijn plaats zitten. Hoe meer PVB-folies er tussen het glas zitten, hoe sterker het veiligheidsglas.
  • Gehard glas
    Gehard glas is floatglas dat thermisch is behandeld. Het glas wordt eerst verhit tot meer dan 600°C om vervolgens bij een zorgvuldig gecontroleerde snelheid afgekoeld te worden. Hierdoor krijgt het glas zijn speciale eigenschappen. Gehard glas is tot 5x sterker dan floatglas en is ook bestand tegen grotere temperatuurverschillen dan gewoon floatglas. Bij breuk springt gehard glas in duizenden kleine stukjes uit elkaar die elk op zich veilig zijn en geen ernstige letsels veroorzaken. Gehard glas wordt vooral toegepast in glazen deuren, spatwanden, interieurglas, etc… maar kan ook een oplossing bieden voor isolatieglas met een verhoogde kans op thermische breuk.
  • Draadglas
    Draadglas is in beperkte mate veiligheidsglas. De ingelegde draden zorgen ervoor dat bij breuk het glas bij elkaar gehouden wordt. Maar omdat er bij draadglas bij een grote stootbelasting toch een opening ontstaat, is er toch kans op ernstig letsel. Draadglas mag dus enkel in beperkte situaties als veiligheidsglas toegepast worden.

Glasrenovatie?
Contacteer ons voor het vervangen van glas in ramen & deuren? Wij helpen je bij je zoektocht naar het meest geschikte glas.

Allglas Walschaerts

Gestellei 34
2820 Bonheiden

Tel: 015 20 46 03
Fax: 015 20 03 02

info@allglas.be

Openingsuren

maandag tem. donderdag
8u – 12u en 13u – 17u30
vrijdag
8u – 12u en 13u – 16u (afhalingen tot 17u)
zater- zon- en feestdagen
gesloten