Condens op mijn glas, is dat wel normaal?

Het gebeurt wel vaker, je staat ’s morgens op en je merkt dat de ruiten aangedampt zijn. Vooral in koudere periodes is het een vaak voorkomend verschijnsel, de temperaturen dalen ’s nachts en er ontstaat condensatie op het glas.

Condens op de buitenkant van het glas

Dankzij isolatieglas of hoogrendementsglas blijft het binnen warm en verhoogt het comfort binnenshuis. Deze superisolerende beglazing zorgt er evenwel voor dat het glasblad dat zich aan de buitenzijde bevindt, weinig invloed ondervindt van de warmte binnen en dus niet opwarmt. Hierdoor kan het zijn dat er na een frisse heldere nacht met hoge vochtigheid condensatievorming ontstaat op de buitenkant van het glas. Dit is volkomen normaal en toont aan dat het isolatieglas uitstekend zijn werk doet. Zodra de temperatuur terug stijgt en het buitenste glasblad warmer wordt, verdwijnt de condens vanzelf.

Merk je geen condens op aan de buitenkant van uw raam tijdens koude periodes met vochtige lucht? Laat dan zeker even uw glas controleren. Mogelijks ligt de isolatiewaarde van uw glas te laag voor de huidige normen. Neem in dat geval contact op met Allglas Walschaerts en laat je bestaand glas vervangen door hoogrendementsglas.

Condens op de binnenkant van het glas

Bij condens op de binnenkant van het glas geldt hetzelfde principe als condens op de buitenkant van het glas. Alleen is het zo dat in dit geval het het glas aan de binnenzijde koud aanvoelt en de vochtige lucht zich ook binnenshuis bevindt. Bij enkel glas en slecht isolerend dubbel glas komt dit fenomeen uiteraard vaker voor dan bij hoogrendementsglas en ligt bijgevolg de isolatiewaarde van uw glas niet meer binnen de huidige normen. Laat je bestaand glas vervangen door hoogrendementsglas.

Is je woning wel voorzien van hoogrendementsglas maar heb je toch last van condensatievorming op de binnenkant van uw glas, dan is de luchtvochtigheid binnen in huis te hoog. Dit betekent dat er te weinig verse (droge) lucht aangevoerd wordt en te veel slechte (vochtige) lucht in huis blijft hangen. Op termijn kan dit tot schimmelvorming leiden en zorg je dus best voor voldoende ventilatie door verluchtingsroosters op het glas te laten installeren. Contacteer vandaag nog Allglas Walschaerts voor een offerte.

Condens tussen het glas

Wanneer de condensatievorming zich tussen de twee glasbladen van uw dubbel glas of hoogrendementsglas bevindt, is er een probleem. Dan spreekt men van een lek in het isolatieglas. Zo’n lek zorgt ervoor dat het glas zijn isolerende functie volledig kwijt is. Een lek in dubbele of drievoudige beglazing herstellen is niet mogelijk. Het aangetaste glas dient vervangen te worden door een erkend glaszetter. Contacteer Allglas Walschaerts en laat dit tijdig herstellen zodat je tijdens de winterperiode geen onnodige stookkosten betaalt.

Contacteer ons voor meer info

Allglas Walschaerts

Gestellei 34
2820 Bonheiden

Tel: 015 20 46 03
Fax: 015 20 03 02

info@allglas.be

Openingsuren

maandag tem. donderdag
8u – 12u en 13u – 17u30
vrijdag
8u – 12u en 13u – 16u (afhalingen tot 17u)
zater- zon- en feestdagen
gesloten