We kunnen er niet meer omheen, we wonen met z’n allen steeds dichter bij elkaar en het verkeer wordt alsmaar drukker. Comfort in huis heeft de dag vandaag niet alleen meer te maken met temperatuur en luchtkwaliteit. Ook geluidsisolatie speelt meer en meer een belangrijke rol. Het zal dan ook niemand verbazen dat er steeds meer en meer geopteerd wordt voor een goed akoestisch geïsoleerde woning.

Wat is geluid?

Geluid is een complex gegeven. In principe is geluid de (hoorbare) waarneming van een verandering in de luchtdruk. Vanuit een geluidsbron verspreidt het geluid zich door de lucht in de vorm van golven die zich laten karakteriseren door sterkte en frequentie. De sterkte van het geluid wordt bepaald door de hoogte van de golven, de frequentie is het aantal golven per seconde. Om geluidssterkte te kunnen karakteriseren wordt gebruik gemaakt van decibels (dB). Deze waardes worden ook gebruikt om de benodigde geluidsisolatie te bepalen.

Geluidswerend (isolatie)glas

De akoestische prestatie van glas is afhankelijk van verschillende factoren. In het algemeen geldt de regel: ‘hoe dikker het glas, hoe beter de akoestische isolatie’. De keuze van dikkere glasbladen is daarom een eerste stap, maar is niet altijd voldoende. Het is aanbevolen om extra maatregelen te treffen, zoals daar zijn:

  • Vervanging van glasblad door een blad gelaagd glas met veiligheidsfolie;
  • Vervanging van glasblad door een blad gelaagd glas met akoestische veiligheidsfolie;
  • Asymmetrische dubbele beglazing voorzien in plaats van symmetrische dubbele beglazing;
  • Asymmetrische dubbele beglazing met gelaagd glas met veiligheidsfolie;
  • Asymmetrische dubbele beglazing met gelaagd glas met akoestische veiligheidsfolie;
  • Spouw aanpassen.

Elk van deze technieken hebben invloed op de akoestische waarde van (isolatie)glas en kunnen in combinatie behoorlijk hoge akoestische waardes bereiken. Laat u bij uw keuze van het glas steeds door uw glashandel adviseren.

Wat met het schrijnwerk?

Om te vermijden dat er ongewenst geluid binnenkomt, zijn ook de akoestische prestaties van de raamkaders belangrijk. Het type raam, ventilatieroosters, rolluikkasten en aansluitingen hebben allemaal hun invloed op de akoestische prestaties. Laat u hierin helpen door uw specialist in ramen en deuren. Een luchtdichte plaatsing van uw schrijnwerk is namelijk essentieel.

Hoge en lage frequentie

Geluid bestaat uit verschillende frequenties. Deze frequenties zorgen ervoor dat een bepaald omgevingsgeluid storender kan zijn dan een ander. Wil je een specifiek omgevingsgeluid filteren, moet dit worden bekeken via de akoestische curve. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de notering Rw(C;Ctr). Deze notering geeft de akoestische waarde van de beglazing weer.

Conclusie

  • Hogere glasmassa zorgt voor betere akoestische waarde;
  • Gelaagd glas met (akoestische) veiligheidsfolie absorbeert het geluid beter;
  • Verschillende glasdiktes geven minder geluidstrilling door;
  • Luchtdicht schrijnwerk is van cruciaal belang;
  • Elke situatie is anders, laat u adviseren.

Bron 17/01/2017

Allglas Walschaerts

Gestellei 34
2820 Bonheiden

Tel: 015 20 46 03
Fax: 015 20 03 02

info@allglas.be

Openingsuren

maandag tem. donderdag
8u – 12u en 13u – 17u30
vrijdag
8u – 12u en 13u – 16u (afhalingen tot 17u)
zater- zon- en feestdagen
gesloten